autonomia 1Marosvásárhelyen, Budapesten és Európa több nagyvárosában.

Székelyföld autonómiájáért szervez tüntetést a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt, március 10-én 17 órától a marosvásárhelyi Székely Vértanúk emlékművénél.

 

 

 

Az MPP helyi és megyei szervezetei már készülődnek, több mikrobusz érkezik majd Szovátáról, a Kis-Küküllőmentéről és Nyárádszeredából. Hargita és Kovászna megyékből más pártok képviselői is készülődnek, szolidaritásból pedig eljönnek a Szatmár és Bihar megyei kollegák is – mondta az MPP elnöke.

  

A székely szabadság napjaként emlegetett március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés kezdeményezője és főszervezője Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. 
Az SZNT a jó mozgósítás egyik előfeltételének tartja, hogy az erdélyi magyar politikai felek tegyék félre a vitákat, és legalább március 15-ig a politikai ellenfelek között is béke legyen Székelyföldön.

„Területi autonómiát akarunk. Azt is akarjuk, hogy Székelyföld önálló közigazgatási egységgé váljon, és megkérdezésünk nélkül, akaratunk ellenére ne hozzanak mások döntést a mi jövőnkről" – írta felhívásában a március 10-i marosvásárhelyi autonómia-tüntetés legfontosabb céljait az SZNT elnöke.

 

autonomia 1

 

Összefogtak a háromszéki politikai erők az autonómia-tüntetés kapcsán, erről közös sajtótájékoztatót is tartottak. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint jó ügyekben lehet összefogni, és erre példa, hogy az RMDSZ megegyezett az SZNT-vel, hogy közösen támogatják egymás EU-s polgári kezdeményezéseit. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a vasárnapi tüntetésre az RMDSZ és az SZNT közösen indít autóbuszokat. „Székelyföldnek akkor lesz jövője, ha az itt élő emberek rendbe teszik önbecsülésüket, hiszen 90 évig azt sulykolták, hogy kisebbek, másodrangúak, elmagyarosított románok vagyunk” - mondta a megyei tanácselnök, aki szerint a nemzeti önbecsülés erősítéséhez a marosvásárhelyi tüntetéshez hasonló rendezvények, a jelképek magabiztos használata és a közösségi élmények járulnak hozzá. A kézdivásárhelyi RMDSZ választmány tagjai is arról döntöttek, hogy részt vesznek a tüntetésen, és az RMDSZ autóbuszokat bérel erre az alkalomra. A választópolgárok akarata az, hogy a felső-háromszékiekkel együtt mi is vegyünk részt a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésen – nyilatkozta István Zoltán jogász, az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöke.

 

Zetelaka RMDSZ-es polgármestere, Nagy Attila szerint, attól függetlenül, hogy ki szervezi, mindenkinek részt kellene vennie a székely autonómia tüntetésen. Amíg az erdélyi magyarságnak, a Székelyföldnek nem lesz egységes frontja, addig nem tudják kivívni az autonómiát – mondta a polgármester. Március 10-én, a Marosvásárhelyen zajló autonómia-tüntetéssel egyidejűleg Budapesten szolidaritástüntetést szervez délután fél négykor, Románia Nagykövetségének épülete előtt a Székelyföldért Társaság.

 

A székely autonómia tüntetés megszervezésének egyik előidéző oka a székely zászló ügy, nevezetesen, hogy a kék-ezüst lobogót törvénytelen jelképnek nyilvánította a román hatalom és a székely megyék román prefektusai átiratban szólították fel a megyei és helyi önkormányzati vezetőket a zászlók eltávolítására a középületekről. Ezt több vezető megtagadta, őket perrel fenyegetik a Prefektusi Hivatalok. A székely zászlók státusza, jogi helyzete – amellett, hogy nem tiltott jelkép – azért sem tiszta, mert Székelyföldön a megyei önkormányzati testületek tanácshatározatokkal hivatalosan is megyezászlóvá avatták a székely lobogót.

 

Z. Nagy István