zugott a szekely himnuszBronzérem a budapesti jégkorong világbajnokságon.

Harmadik helyen végzett a magyar jégkorong válogatott a Budapesten rendezett divízió I/A világbajnokságon, miután a záró mérkőzésen 1-0-ra legyőzte a japán csapatot. A mérkőzés egyetlen, így egyben bronzérmet érő találatát, a három „honosított” székely játékos egyike, Sofron István szerezte.

 

A magyar jégkorong válogatottban jelenleg Sofron Istvánon kívül még két székely játékos, Mihály István és Bartalis István is játszik, akik a győztes mérkőzést követően, székely zászlóval a vállukon köszönték meg a szurkolók egész heti lelkes biztatását.

 

zugott a szekely himnusz

A bronzérmes magyar csapat. MTI Fotó: Illyés Tibor

 

A Papp László Sportarénában minden nap telt ház, azaz 9000 ezer néző látta a magyarok mérkőzéseit. A magyar csapat 70 év kihagyás után, 2008-ban jutott fel a legjobbak közé, ám a 2009-es svájci vb-t utolsó helyen zárták, így visszakerültek a másodosztálynak számító divízió I-be. A magyar jégkorong válogatott ugyan most nem tudott visszakapaszkodni a világ legjobb tizenhat csapata közé, de felejthetetlen pillanatokat szerezett a szurkolóknak. A nagyszerű hangulatú mérkőzés után, az oly sokszor huligánoknak beállított, ezernyi magyar szurkoló torkából hangzott fel a székely himnusz.

A budapesti közönség ezzel a felemelő gesztussal ékes példáját adta, hogy -a több évtized hamis és tudatos aknamunkája ellenére- ma is a magyar nemzet elválaszthatatlan, teljesjogú részének tekinti a székely népet.  

 

 Ezernyi torokból zúg a székely himnusz a budapesti jégkorong VB utolsó mérkőzése után.

 

Ezek után már csak mellékes, hogy a magyar csapat végül három győzelem mellet két vereséggel, tíz ponttal zárta a tornát és szerezte meg a 3. helyet a divízió I/A világbajnokságon.

A csoport végeredménye:

 

1. Kazahsztán      12 pont
2. Olaszország     12 pont
3. Magyarország   10 pont
4. Japán               6 pont
5. Dél-Korea          5 pont
6. Nagy-Britannia   0 pont