eross zsolt 3Erőss Zsolt a Kancsendzöngára készül.

2013 márciusban Erőss Zsolt és csapata az utolsó olyan magas hegy megmászására indul, melynek meghódítására eddig még nem történt

magyar kísérlet.

 

 

Az egyik legnehezebben elérhető hegycsúcs a 8586 méteres Kancsendzönga megmászása a cél, melyet a Mount Everest és a K2 után a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsaként tartanak számon.

Zsolt a csúcsra a magyar mellett a székely zászlót is magával viszi. 

 

eross zsolt 3

Erőss Zolt és társai székely zászlóval 2012-ben az Araráton.

 

Erőss Zsolt 1968-ban született Csíkszeredában, a hegymászással 1981-ben kezdett foglalkozni. Eddig kilenc 8000 méter fölötti csúcsot mászott meg, ő volt az első magyar, aki sikeresen feljutott a Föld legmagasabb hegyére a Csomolungmára. Zsolt ma is ezer szállal kötődik Erdélyhez és természetesen szülőföldjéhez Székelyföldhöz. Elmondása szerint fontosak számára a nemzeti szimbólumok, de még fontosabb, hogy valós teljesítmények legyenek mögötte, úgy érzi, az a küldetése, hogy felvigye a zászlót a csúcsokra. "Székely vagyok. A székelység értékeit vallom és erősítem a magam teljesítményeivel."

 

Erőss Zsolt következő nagyszabású vállalkozása az a két és fél hónaposra tervezett expedíció, melynek célja a világ harmadik legmagasabb csúcsának a 8586 méter magas Kancsendzöngának a meghódítása. A Nepál és India határán található Kancsendzönga a Déli Himalája első csúcsa, az időjárás viszontagságainak nyíltan kitett, lavinaveszélyes terep, az egyik legnehezebben mászható csúcs.

 

eross zsolt 4

A Föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsán 2009-ben. Manaslu, Nepál, Himalája

 

A Kancsendzönga „a hó öt kincsét” jelenti, a régi tibeti birodalomhoz tartozott, ma az indiai Szikkim tartomány része – ebben a tartományban található Darjeeling is. Ennek a városnak Kőrösi Csoma Sándor révén magyar kötődése is van, az expedíció igyekszik majd ide is eljutni. A Kancsendzöngát sokáig a legmagasabb csúcsnak hitték és szent hegyként tisztelték, nem is adtak rá mászási engedélyt, melyet később annyiban módosítottak, hogy a csúcsra nem léphettek rá a hegymászók.

Az expedíció március 26-án indul, minimum két és fél hónapra tervezik, a csúcstámadás május közepén várható.

 

Forás: 4bakancs.com