szekelypar 1„Minden magyarnak kicsit székellyé kell válnia”

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője kedden kezdeményezte az országgyűlés vezetésénél, hogy tűzzék ki a székely lobogót a Magyar Parlament épületére, és az addig legyen kint, míg véget nem ér a szimbolikus erőszak Székelyföldön. A képviselő szerint a zászlóügy és a székely autonómia-törekvések összeköthetők, hisz a székely zászló kálváriája kapcsán a közösségi összetartozás szimbólumainak üldözéséről van szó. Szávay hangsúlyozta, hogy pártja számára mindig egyértelmű volt a székely autonómia kérdése és a párt megalakulása óta az önrendelkezési törekvések elkötelezett támogatója.

 

 

 

Továbbá örömét fejezte ki, hogy a kormány és a kormánypártok is kezdik végre egyértelművé tenni álláspontjukat, és arra buzdította a kormánypártokat, hogy a Jobbikhoz hasonlóan mozgósítsák híveiket és vegyenek részt ők is a Székely Nemzeti Tanács március 10-i marosvásárhelyi demonstrációján, vagy a Székelyföldért Társaság szervezésében a budapesti román nagykövetség előtti szolidaritási tüntetésen. Szávay István úgy fogalmazott: minden magyar embernek egy kicsit székelynek kell lennie, ezért azt kérte a Ház vezetésétől, hogy tűzzék ki a székely lobogót az Országházra, és az addig legyen kint, míg a szimbolikus erőszak véget nem ér Székelyföldön.

 

szekelypar 3

Székely lobogó a Parlament épületén 

 

A kirobbant zászlóügy előzménye, hogy korábban Románia úgy döntött, az ország területén élő székely kisebbség nem használhatja történelmi jelképét egyetlen település középületének homlokzatán sem.

A kialakult „zászlóháború” Magyarországon példa értékű nemzeti összefogást teremtett. Az országban elsőként a XXII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére Gyöngyöspata tűzte ki a székely zászlót, melyhez mára sok más település csatlakozott. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország számos kisebb-nagyobb településén tűzték ki a székely zászlót a helyi hivatalok épületére, így vállalva szolidaritást az elszakított Erdély székely lakosságáért. Azokért az emberekért, kik minden egyes nap erőn felüli harcot vívnak megmaradásukért, magyarságuk megőrzéséért, hagyományaik ápolásáért, magyar szimbólumaik használatáért.

 

szekelypar 2

Székely zászló a Magyar Országház Kossuth téri homlokzatán

 

Dunaújvárosban a rendezvényre összegyűltek, a székely lobogó felvonása előtt közösen énekelték a Székely Himnuszt, hirdetve az összetartozást, s azt, hogy közös felelősségünk, közös ügyünk minden egyes magyar ember ügye. "Ahogy egyre több honi város önkormányzatának tetejét díszíti a székely lobogó, úgy adjon reményt, hogy összefogással képesek lehetünk a siker elérésére" – fogalmaztak a szervezők. Zagyvarékason a polgármester beszéde után a megjelentek közösen mondták el a nemzet imáját, a Magyar Hiszekegyet. Székely zászlót vont fel a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél mintegy 150 érdeklődő jelenlétében Völner Pál államtitkár és péntektől végre a magyar Parlament Kossuth téri homlokzatát is a székelyek gyönyörű jelképe díszíti.

 

Forrás: alfahir.hu