szent erzsebetSzent Erzsébet és Szent Imre. 

A világ legtöbb szentjét a négyszáz évig uralkodó Árpád-ház adta az egyháznak. 2007-ben a húsz szent közül Erzsébet királylány születésének nyolcszázadik, Imre herceg születésének ezredik évfordulóját ünnepeltük.

A hitben és szeretetben emlékező emberek tiszteletadása a felnevelkedő fiataljaink példaképein keresztül az erkölcsi elkötelezettség és tevékeny élet tisztaságát is ünneplik. Az áldozatos élet küldetéstudatát. Ez az emlékezet a tengeren túl is a magyarok őseire emlékezteti a világot. Csak egy példa: Szent Erzsébet Kolumbiának védőszentje, ahol halálának napja, november 19, nemzeti ünnep.

 

 

 

November 5.: Imre

Szent István és Boldog Gizella gyermeke ifjúként égi szózatból kapott jelzést Veszprémben, hogy életét testi-lelki szüzességben kell eltöltenie és „József házasságban” él majd jegyesével.
A lengyelországi legenda szerint a Lysa Gora tetején álló bencés Szent Kereszt apátság alapítása egy magyar király vadászatához kötődik: „Az üldözött szarvas a sűrű erdőbe menekült, de hatalmas agancsa megakadt egy bokorban. Aranyhúrú íjával a király már éppen le akarta nyilazni, amikor a szarvas agancsai közt fénylő kereszt tűnt föl. Térdre ereszkedett, alázatos főhajtással eresztette földre az íját.” Szent Imre herceggel azonosítják ezt a királyt. A róla készült szobrok és festmények úri magyar viseletben, csizmával a lábán ábrázolják. A csizmadiák patrónusa.

 

szent imre

 Árpádházi Szent Imre herceg

 

November 19.: Erzsébet

II. András és a meráni Gertrúd lánya. Mivel róla hallhatunk és olvashatunk legtöbbet, sok-sok erénye közül kiemelem a család megtartó erejéhez nélkülözhetetlen házastársi hűséget, amelyről saját imájában tanúskodik (Berchtold káplán feljegyzésében vált ismertté az egykori krónikákból). Szerelemből, lelki összhangból született három gyermeke, akik közül Gertrúdot boldoggá avatta az egyház. Férje halálhíre után többé nem látták ünneplő ruhában és imája a szenvedés elviselésére is példamutató: „Uram, köszönöm neked nagy kegyelmedet és irgalmadat, hogy teljesítetted szegény szolgálóleányodnak nagy kívánságát, és súlyos bánatomban megvigasztaltál azzal, hogy szabad volt látnom még az én kedves bátyám és barátom földi maradványait. Valóban, egész szívemmel szerettem őt, jobban bármi másnál a földön. De nem ejtek panaszos szót azért, hogy néked áldozta magát, és miközben a te akaratod szerint segíteni akart a Szentföldnek, idegenben lelte a halálát. Te tudod, ha megfelelne isteni elhatározásodnak, akkor férjem élete, édes közelsége, drága, vidám arca kedvesebb lenne nekem a világ minden öröménél, gyönyörénél, tisztességénél és élvezeténél. Szívesen élnék vele szegénységben, mennék vele minden áldott nap koldulni, csak láthatnám újból szeretett vonásait, örvendezhetnék ismét olyannyira vonzó társalkodásának! Ám a te akaratoddal szemben, én legdrágább Uram, nem áhítozom semmire sem. Őt és magamat a te isteni akaratodba ajánlom. Nem kívánom, hogy bár élne még férjem, ha ez a kívánság akár csak hajszálnyival is vétene a te isteni akaratod ellen!”

 

szent erzsebet

Árpádházi Szent Erzsébet királylány

 

Szöveg: Schuck Mária

Megjelent az Arany tarsoly Magazin 2007. novemberi számában