csipkebogyo 3

Csodaszer az árokpartról. 

A vadrózsa, más néven gyepűrózsa vagy csipkerózsa az egyik legrégibb, őshonos gyógynövényünk. Igénytelensége miatt, erdőszéleken, hegyoldalakban, irtásokban a Kárpát-medence minden részén megtalálható. Tavasszal fehér, rózsaszínnel mosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet. A vadrózsa élénk színű áltermése a csipkebogyó, népies nevén csipke, csitkenye vagy hecsedli, mely évszázadok óta egyik leghatásosabb gyógynövényünk. Magas C-vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő, betegség megelőző, növeli a szervezet ellenálló képességét.

 

 

 

 

 

Gyógyhatása

A csipkebogyó legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin, melyet nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint bármely más gyümölcsünk vagy zöldségünk. 100 gramm friss csipkebogyóhús 400 mg C-vitamin-t tartalmaz, mely a citroménak tízszerese. A C-vitamin természetes antioxidáns, erősíti a vérerek falát, gyorsítja a kötőszövetet újraépülését, fokozza a szervezet védekezőképességét és ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Ez mellett segíti a vas felszívódását, döntő szerepe van a fogíny, az erek és a fogak megújulásában. A C-vitamin mellett ugyanúgy tartalmaz A, B1, B2 és K-vitamint, mint a bioflavonoidok csoportjába tartozó P –vitamint, mely kiegészíti a C-vitamin hatását, lassítja annak gyors lebomlását, továbbá erősíti a hajszálereket, csökkenti a szívbetegség kockázatát, lassítja az öregedési folyamatokat. A vitaminokon kívül tartalmaz szénhidrátokat, pektint, szerves savakat, illóolajat, vasat, kalciumot és nagy mennyiségben magnéziumot is, melynek fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató hatása is van.

 

csipkebogyo 2

 

Felhasználása

Elsősorban piros áltermését hasznosítjuk, mely az első őszi fagyok idejére érik be. Szedni akkor kell, amikor a dér megcsípte és a termés ráncosodni, éppen puhulni kezd, ugyanis a túlérett csipkebogyó C-vitamin tartalmának jelentős részét elveszti. Gyógyhatása természetesen akkor a legnagyobb, ha rögtön leszedés után felhasználjuk. A csipkebogyó nyersen is finom, de készíthetünk belőle hidegen áztatott üdítőitalt, teát, szörpöt, lekvárt, mártást, levest, pálinkát és bort is. Utóbbit kimagozatlan friss gyümölcsből érdemes készíteni, mert magja E-vitamint tartalmaz, ezért az így készített bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású. Magjából csipkebogyó olajat, virágzatából  régen rózsavizet készítettek, amit testápolásra  illetve húsvéti locsolkodásra is használtak.

 

csipkebogyo 1

 

Fotók: mindmegette.hu