zarandoklat 3Már úton vannak a keresztalják. 

Csíksomlyón évről évre több százezren gyűlnek össze, hogy Pünkösd szombatján a csíksomlyói nyereg emberemlékezet óta szakrális helyén megerősítést nyerjenek magyarságukban, hitükben és összetartozás tudatukban.

 

 

 

Felkaptatni a két Somlyó közti nyeregbe bizony embert próbáló feladat, mégis kicsik és nagyok korosztálytól függetlenül évről évre megteszik. Ahogyan Böjte Csaba testvér fogalmazott: „Csíkban gyermekkoromban hallottam, hogy a zarándoklásra sosincs rossz idő, legfennebb gyenge ember. Örvendek, hogy nem lettünk táposok.” Valami természetfeletti energia gyűlik ott össze ilyenkor,

mert bizony más magyarázat nem lehet arra, hogy honnan van erő az emberekben a mai fizikailag, lelkileg és szellemileg beteg világban a zarándoklathoz.

 

zarandoklat 3

Hidegségpataki keresztalja Gyimesközéplokon halad át. 2013. május 17.

 

zarandoklat 4Gyimesi csángó zarándokok, gyalog és lóháton. 2013. május 17.

 

Elsőnek a legkeletibb moldvai csángó falvakból indulnak útnak a gyalogos zarándokok, akikhez a Gyimesekben csatlakoznak csángó-székely testvéreik, hogy együtt tegyék meg a Csíksomlyóig hátralévő közel 50 km-es utat. A csíksomlyói búcsúra, a magyarság e csodálatos eseményre a Kárpát-Haza minden szegletéből özönlenek honfitársaink. Sokan autóval, némelyek biciklivel, lóháton vagy vonattal teszik meg az utat, hogy hitet tegyenek ősi istenhitük Boldogasszonya, a csíksomlyói Babba Mária iránt érzett szeretetükről és közös, magyar sorsuk vállalásáról.

 

 

 

Fotók: Boglárka Vendégház, Gyimesközéplok

 

Kapcsolódó cikkek:

Csíksomlyó

Babba Mária

Miért megyünk Csíksomlyóra?