csango 4Csángómagyarok Moldvában.  

A Kárpát-medencén kívül csak egyetlen őshonos magyar népcsoport létezik: a moldvai csángók. A 240 ezer moldvai katolikus lakos túlnyomó többsége magyar származású, és közülük még mintegy 50 ezren beszélnek magyarul. Számukra a vallás az identitás fő fokmérője, ők mindenekelőtt katolikusok, megmaradva az identitás középkorias, vallással beazonosító fogalmánál.

 

 

Mély vallásosságuk okán a Húsvét szerepe, hasonlóan a többi egyházi ünnephez, még nagyobb, mint a Kárpát-medence más területein. A húsvéti népszokások Csángóföldön eltérnek a magyarországitól.

A Bákó közelében lévő jelentős csángó településen, Lujzikalagorban például nem a húsvéti nyuszi hozza az ajándékot, és nem járnak locsolkodni a legények. Sőt, a gyermekek nem is ismerik a húsvéti nyuszi fogalmát. Húsvétkor ugyanis Krisztus hozza a tojásokat – vallják. A moldvai gyerekek a tojáson kívül nem kapnak semmi más ajándékot az ünnepre. Nem igazán telik rá ugyanis.

 

A szülők sok családban még az ünnepi húst is nehezen varázsolják az asztalra. A bárányon és a tojáson kívül a moldvai csángók tipikus húsvéti eledele az oltott, vagy közismert nevén kocsonya, a béles és a kalács. Nélkülük elképzelhetetlen a húsvét e vidéken. Mint ahogyan az is elképzelhetetlen, hogy a faluból ne vegyen kivétel nélkül mindenki részt a feltámadási misén, és utána ne tegyen látogatást rokonai sírjánál.

 

csango 4

Csángó leánykák (cinkák) népviseletben Pusztinán.

 

A csángó néphit úgy tartja, hogy Szűz Mária a kezében tartott egy tojást, melyre Krisztus vére ráfolyt. Ezért Moldvában a tojást kizárólag pirosra festik. Szűz Mária tisztelete itt igen erős, a húsvéti körmenet alatt is róla szóló énekeket mondanak.

 

A Csillagösvény Utazási Iroda több programot is szervez Moldvába, a csángó-magyarok hazájába, ahol Szent István és Babba Mária népe nem őrzi, nem ápolja, hanem ma is éli az archaikus gyökerű, ősi magyar kultúrát.

 

Szöveg és fotó: Posch Dániel

 

Kapcsolódó cikkek:

Húsvét

Húsvéti határkerülés Zetelakán

Alsósófalvi Húsvét