lovas nemzetTudtad-e? 

..., hogy az ősi magyar favázas nyereg kései utódai a ma már az egész világon elterjedt és használt túranyereg, ami a hagyományos és történelmileg kialakult magyar bocknyeregből alakult ki?

 

 

 

..., hogy ezer éve egész Európa fejet hajtott az ősmagyarok kiismerhetetlen lovas harcmodora előtt, és félelemmel csodálta lovon használt fegyvereit: az íjat, a szablyát, a fokost és a gerelyt? Így foglalták imádságba, hogy: "A magyarok nyilaitól ments meg, uram minket!"

 

..., hogy a könnyűlovas fegyvernem évezredes tradíciójában gyökerezik a messze földön híres és világszerte elterjedt magyar történelmi lovasság, a huszárság. Virtuóz harcmodora és szellemisége máig fogalom. Jellemző lovasfelszerelése, fegyverzete és díszes öltözete szerte a világban megtalálható?

 

..., hogy kocsit a világon először, a 13-14. században Magyarországon készítettek, a Bécs-Budapest útvonalon fekvő Kocs nevű kis faluban, ahonnan elterjedve, idegen nyelvekben is megtartotta eredetére utaló elnevezését (kiejtése megegyezik az angol coach szóval)?

 

..., hogy a fogatolási szerszámok használatának, valamint a fogatolási és hajtásmódok kialakulásának fejlődésére szintén nagy hatással voltak a jellegzetes magyar találmányok és módszerek?

 

..., hogy a magyarok lószeretetét bizonyítja a lóval kapcsolatos szókincsének egyedülálló gazdagsága; csupán a lovak színét háromszáz kifejezéssel képes megkülönböztetni?

 

..., hogy az 1878-as, majd az 1900-as Párizsi Világkiállításon a legnagyobb elismerést a gyors magyar kocsiló, a magyar jukker és a könnyű nemes magyar huszárló aratta?

 

..., hogy messze földön híresek a Magyarországon tenyésztett lófajták?

 

..., hogy a klasszikus megjelenésű lipicai lovak a fogathajtósportban bizonyítják kivételes képességüket?

 

..., hogy a 160 éves mezőhegyesi nóniusz impozáns megjelenésével kuriózum a világ lófajtáinak sorában, ugyanakkor eredményes sportló a fogathajtásban?

 

..., hogy a múlt század katonai hátasait idézi az elegáns megjelenésű, erős fizikumú, mégis könnyed mozgású és jól lovagolható fajta, a kisbéri félvér, amely a lovassport valamennyi szakágában, a hobbilótartók és túralovasok körében egyaránt népszerű?

 

..., hogy a magyarok a világ legeredményesebb fogathajtó versenyzői. Eddig összesen nyolc egyéni és öt csapat-világbajnoki címmel rendelkeznek. Az egyéni világbajnokok Abonyi Imre, Bárdos György (2-szer), Fülöp Sándor, Juhász László, Kecskeméti László, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán?

 

..., hogy az angol telivér fajta csaknem kétszáz éves magyarországi tenyésztése olyan híres versenylovakat adott a világnak, mint Kincsem, a verhetetlen csodakanca, az Epsom-derbyt nyerő Kisbér, valamint a bábolnai tenyésztésű Imperiál, századunk nevezetes versenyparipája?

 

..., hogy a lovasíjászat elsősorban a magyar hagyományokon alapuló harci művészet. Napjainkban érlelődő egységes szabályai alapján immár bemutató versenyeket is tartanak Magyarországon?

 

..., hogy Gróf Széchenyi Dénes: Adalékok a lovaglás tanításához című, 1871-ben megjelent szakkönyve adta az eszmei indíttatást a díjugratás korszerűsítéséhez, s ezáltal hozzájárult az ugratás megreformálásához és az ugróstílust megfogalmazó világhírű olasz díjugrató lovasiskola létrejöttéhez?

 

..., hogy a 20. századi magyar lovasszakemberek tudása messze földön híressé és elismertté vált. A II. világháború után közismerten nagy szerepet játszottak az USA lovassportjának fejlesztésében. Közülük is kiemelkedik Némethy Bertalan, aki az USA ugrólovasait a háttérből a világ élvonalába emelte, kivívta a világ legjobb lovasedzője címet, és új utat jelölt ki a világ díjugratósportja számára?

 

..., hogy Endrődy Ágoston Angliában, Badmintonban, a military sport központjában telepedett le, és vált a military szakág meghatározó alakjává. Az ötvenes években írt szakkönyve ma is a military alapkönyvének számít szerte a világban?

 

..., hogy a hagyományos magyar puszta jellegzetes alakjai a csikósok; virtuóz lovasmutatványuk a lóhátról irányított egyedülálló ötösfogat, a Puszta-ötös (Koch-ötös) méltán világszenzáció, sőt ma már a tizenkét lóból álló puszta-fogat a világrekord. A csikósok által használt jellegzetes felszerelése a karikás ostor és a heveder nélküli nyereg, a patrac?

 

..., hogy a perzsa sah nagybecsű lovainak megörökítésére a fényképezést nem engedélyezvén a világ legjobb ló-festőművészét kereste, s végül a magyar Csergezán Pál (1924-1996) személyében találta meg?

 

..., hogy Pintér Miklós magyar lovasember 1999-ben megdöntötte Buffalo Bill 1861-ben felállított, 24 órás, váltott lovakkal végrehajtott 483 kilométeres távlovaglási rekordját. A rendkívüli magyar sportember 23 óra 55 perc alatt 486 kilométert lovagolt?

 

Forrás: lovasok.hu