Fenséges eledel

A padlizsánt megsütjük parázson, a legjobb fatüzelésű tűzhely platniján. A megégett héját még melegen fakéssel eltávolítjuk, hogy ne feketedjen meg, és felaprítjuk. Sót, borsot és fokhagymát teszünk hozzá. Olajjal kikavarjuk, van, aki hagymát és majonézt is tesz bele. Pirítós kenyérrel fenséges eledel.

Jól zárható üvegekbe télire is tesznek el belőle úgy, hogy a tetejére paradicsomszeletet helyeznek.

Így teszik el a zakuszkát is. Itt paszulyt, fehérhagymát, zöldpaprikát, paradicsompaprikát, napraforgóolajat, sót, őrölt feketeborsot és babérlevelet vágnak össze. Ízlés szerint a paszuly padlizsánnal helyettesíthető. Tormával tartósítják.

 

zakuszka

Zakuszka. Fotó: Kútvölgyi Mihály

 

Zakuszka

Hozzávalók:

1 kg padlizsán
1 kg zöldpaprika
1 kg paradicsompaprika
30 dkg hagyma
3 dl paradicsomszósz
3 dl olaj
1 evőkanál szemes bors
1 mokkáskanál szalicil

 

Babos zakuszka

Hozzávalók:

1 kg paradicsompaprika
1 kg fejtett bab
fél kg vöröshagyma
3 dl olaj
3 dl paradicsomlé
2-3 babérlevél
szalicil

bors

 

Gombás zakuszka

Hozzávalók:

1,5 l paradicsomlé
1 kg gomba
1 kg vöröshagyma
1 kg paradicsompaprika
1 kg zöldpaprika
1 l olaj
2 evőkanál citromlé
szalicil

bors

 

Tökös zakuszka

Hozzávalók:

3,5 kg paprika
2 kg tök
1,5 kg padlizsán
1 l paradicsomlé
40 dkg hagyma
2 dl extra szűz olívaolaj

bors
szalicil