Egyszerű, ám rendkívül finom eledel

A gyimesi havasi kaszálókat évente egyszer, általában kalákában kaszálják. Ilyenkor a házigazda kora hajnalban pálinkával tiszteli meg a segítőket, a komákat, a szomszédokat. Amikor belésüt a nap a hegyoldalba, akkor hagyják abba a munkát. Ez a reggeli ideje, ekkor már kész a rakott túrós puliszka.

 

kalakaban kaszalas kicsi

Kalákában kaszálnak. Fotó: Kovács Csaba P.

 

Rakott túrós puliszka

A szalonnát apró kockára vágják és megpirítják. A vizet felforralják, beleteszik a sót, s amikor lobog, lassan beleeresztik a kukoricadarát, és 15-20 percig főzik. A lábast leveszik a tűzről, és ahhoz öntik a pirított szalonna zsírját. Egy másik edénybe alulra teszik a puliszkát, arra egy ujjnyi vastag juhtúrót és ezt megismétlik háromszor. Arra ügyelnek, hogy a tetejére túró kerüljön. A maradék szalonnát felforrósítják és azt is ráöntik, majd beteszik a sütőbe és összesütik. Egyszerűbb, ám ugyanolyan ízletes ennek a serpenyőben készített változata is. A puliszkát megfőzik, közben serpenyőben szalonnát pirítanak majd a puliszkát és a juhtúrót is a serpenyőbe morzsolják, végül kb. 5 perc alatt összesütik.

 

szalonnas puliszka

Túrós puliszka serpenyőben. Fotó: Kútvölgyi Mihály 

 

Túrós puliszkagombóc

Erdőt járó székely ember gyors étele a puliszkagombóc. A tűzhelyt helyben készítik az ott található természetes anyagokból. Jókora lapos követ keresnek, lehetőleg gránitból, hogy ne repedjen szét a hőtől. Ezt három-négy nagyobb kődarabra állítják, és alá nagy parazsat tartó, kemény fát vágnak.

A puliszkát sűrű kevergetés közben keményre főzik. Hagyják kihülni, majd ököl nagyságú gombócokat formáznak belőle, a közepét megtöltik túróval és rányomkodják a puliszkát. A forró kőre teszik, és a gombócokat addig forgatják, amíg megkeményednek és pirosra sülnek. Addigra a túró is beleolvad a puliszkába. Rendszerint vöröshagymával fogyasztják.

 

Göngyölt vagy kaszás puliszka

Szintén erdőlő, kaszáló ember kedvenc eledele a göngyölt túrós puliszka, mely otthon előre elkészíthető és délidőben gyorsan, egyszerűen elfogyasztható. A puliszkát félkeményre főzik, tiszta és nedves konyharuhára terítik, majd nedves kézzel elsimítják. Rászórják a juhtúrót és felgöngyölik mint a rétestésztát. Mire a tekercs teljesen kihül, a túró beleolvad a puliszkába és nagyszerűen szeletelhető.

 

Hozzávalók:

20 dkg szalonna

1 liter víz

1 evőkanál só

1/2 kg kukoricadara

1/2 kg juhtúró