A Csodálatos Székelyföld fotópályázat eredményhirdetése.

A 2013-as évre meghirdetett „Csodálatos Székelyföld” természetfotó pályázatunk véget ért. A hónapok nyertes képei közül a szakmai zsűri döntése alapján az „Év fotója” cím nyertese Fodor István, Marosfő című képével.

 

fodor istvan csikszereda marosfo 035953aaf603eb89eca4394cf41bb488

Marosfő. Fotó: Fodor István

 

A győztes nyereménye 1 db 100 000 Ft-os utazási utalvány, a Csillagösvény Utazási Iroda jóvoltából.

A felvételhez gratulálunk, a nyereménnyel kapcsolatos tudnivalókat levélben küldjük el.

 

A zsűri értékelése

Márciustól novemberig tartó fotópályázatunkra számos magas színvonalú kép érkezett. A szakmai zsűri már korábban szembesült azzal a nehézséggel, hogy a havonta nevezett és elbírált képek között minden esetben 4-5 olyan pályázati anyag is szerepelt, melyek mindegyike megérdemelten lehetett volna első helyezett. Ezek a legjobb képek technikailag sokszor azonos szinten álltak, kiugróan nagy szakmai különbség egyetlen esetben sem volt tapasztalható. Éppen ezért volt nehéz a zsűri dolga, ilyen esetben az egyes értékelők személyes benyomásai, érzelmei alapján kell meghozzák döntésüket. Ugyanezzel a problémával szembesültünk, amikor a "Hónap fotói" közül kellett egyetlen képet választani, mely végül elnyeri az "Év fotója" címet. A fotópályázat kiírásában célként fogalmaztuk meg, hogy a nevezett képeknek legyen egyértelmű üzenete vagy hangulata és egyedi módon vonják magukra a szemlélő figyelmét. Feldolgozandó témaként jelöltük meg Székelyföld tájkép hangulatát, illetve ember és természet összhangját. A végső zsűrizés során, a kiugró színvonalbeli különbségek hiányában azt fürkésztük, melyik fotó hangulata tükrözi leginkább érzelmeinknek megfelelően a székelyek hazáját.

Az év folyamán legtöbben kizárólag emberi vagy kizárólag természeti környezetre fókuszáltak, ezért a pályázati kiírás eredeti célját szem előtt tartva azt vizsgáltuk, hogy a kilenc kép közül melyik illusztrálja leginkább természeti környezetben a természet-ember összhangot. Ebben a tekintetben ezúttal egyértelműen Fodor István, Marosfő című képe volt a legkiemelkedőbb.

 

Köszönet

Természetesen a pályázatra nevező minden fotósnak köszönjük a képeket és a részvételt. Ezek mellett külön köszönetünket és elismerésünket szeretnék kifejezni azoknak a fotósoknak, akik időt és energiát nem kímélve, rendszeresen, hónapról-hónapra csodálatos képekkel ajándékozták meg az oldal látogatóit és hívták fel ezúton is a figyelmet Székelyföld, mint teljes létjogosultsággal létező, önálló régió egyedi természeti és kulturális értékeire. Elsőként köszönet a pályázat során legaktívabbaknak, a csíkországi fotósoknak: Héjja Árpádnak, Szökő Sándornak, Fodor Istvánnak, Sándor Lajos-Leventének és Kuti Zoltán Hermannak. Gyergyóból Kémenes Árpádnak, Udvarhelyről Vass Leventének, Háromszékről Varga Teréziának, Dánel Attilának és Bereczki Barnának. Belső-Magyarországról Bíró Lajosnak és Györe Jánosnak.

 

Végső összegzésként: a 2013-as pályázat tapasztalatai alapján belátjuk, hogy Erdély és Székelyföld valódi báját és értékét jelentő természeti környezet és ezzel harmóniában megjelenő emberi tevékenység ábrázolása, túl nagy és összetett, talán túl szakmai feladat. Ezért a jövőben sokkal népszerűbb, illetve pontosabban elbírálható, a négy évszakot bemutató fotópályázattal jelentkezünk. 

 

Partnerek:

Csillagösvény Utazási Iroda | BP Fotóintézet | Vármegyeház Könyvesbolt Artwork Photo | Ökoturizmus

 

Médiapartner: pixinfo

Kapcsolódó cikkek:

Csodálatos Székelyföld természetfotó pályázat