jubileumi erdely naptar 1Székelyföldi képeslapok a 2014-es válogatásban.

Idén immár ötödik alkalommal jelenteti meg a Százszorkép Kiadó Erdély Anno naptárát. A kalendáriumba Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895–1944 album szerzője válogatott felvételeket, amelyekhez sajátos stílusú magyar és idegen nyelvű leíró szövegek is társulnak. A szerkesztő megközelítőleg tízezer antik képes levelezőlap közül választotta ki a naptárban szereplő anyagot, melyek közül a legrégibb reprodukált képeslap 108 éves.

 

 

 

A régi képeslapokon keresztül így barangolhatunk a korabeli Székelyudvarhely, Málnásfürdő, Marosvásárhely, Lugos, Élesd, és Zalatna régi utcáin, Nagyszeben, Arad, Kolozsvár és Szatmárnémeti terein, a tág értelemben vett Erdély hegyvidéki és al-dunai tájain, de még a békebeli nagyváradi pályaudvaron is. Rendezettség, jó ízlés, kiegyensúlyozottság és tisztaság köszön vissza ezekről az antik képeslapokról, amelyek sérülékenységük ellenére szerencsésen túlélték a világháborúk viszontagságait is – szerepel a naptár leírásában.

 

jubileumi erdely naptar 2

 

Az Erdély Anno jubileumi kiadásának címlapját egy 1915-ből származó nagyszebeni képeslap díszíti, de a 2010-es első megjelenés óta már Kolozsvár, Nagyvárad és Arad is szerepelt a borítón. A falinaptár a kerek évforduló miatt nagyobb, 30x30 cm-es méretben jelent meg párjával, a történelmi Magyarország egyéb tájait is bemutató Nagy Magyarország Anno-val együtt. A régi felvételek ellensúlyaként megjelent a kiadó Erdély naptára is az Anno-val egyetemben, amelyben Balázs D. Attila, Orbán Enikő és Orbán József Gábor fotóin keresztül tárulnak fel Erdély ismert és eldugott zugai.

 

A kiadványok megrendelhetők: Vármegyeház Könyvesbolt

 

Kapcsolódó cikkek:

Erdély Anno album