Egy máréfalvi fotós alkotása.

Néhány perces, gyönyörű fotókból összeállított videót mutatott be a napokban egy Udvarhely melletti kicsi faluban, Máréfalván élő  fiatal fotós, Gábor Lajos. A több, mint 6000 fotó felhasználásával készült kisfilm fél évnyi fotózás, számtalan csillagos ég alatt eltöltött óra, türelemmel kivárt naplemente, több mint 20 helyszín és több tucat legyalogolt, letekert és lekocsikázott kilométer árán született meg.

Az alkotó Székelyföldnek azt az szűkebb, vidéki jellegű arcát próbálta megragadni és bemutatni,

ami legközelebb áll  szívéhez, amit otthonának nevezhet.

 

gabor lajos 2

Jézus kilátó a Gordon-tetőn, Farkaslaka közelében. Fotó: Gábor Lajos

 

A székelykapuiról méltán híres, Hargita lábánál fekvő falucskában született Gábor Lajos saját bevallása szerint gyermekkora óta rajong szülőföldjéért. Közel áll hozzá népi kultúrája, hagyományai; Székelyföld természeti szépsége és építészete mai napig lenyűgözi. Lajos a fotózással viszonylag későn, csak 2008-ban ismerkedett meg, de ez szerelem volt első látásra, a képalkotás valósággal a szenvedélyévé vált. Nem állapodott meg egyetlen témában, mai napig ugyanúgy csábítja a portré- vagy szociofotó, mint egy hajnali fényképezés egy ködös falucska fölött. Kedvencei mégis a rengeteg időt és türelmet igénylő, több órás asztro-tájképek, melyek készítését saját maga, kísérletezéssel sajátította el.

 

Gabor Lajos Marefalva a ko marad 591d673f776faec868884fd8dae5eae6

Máréfalvi éjszaka. Fotó: Gábor Lajos

 

Néhány éve új technika, a time-lapse (idő múlása) fotózás terjed rohamosan a fotósok körében, mely során speciális technikával, kockáról-kockára rögzítenek több ezer állóképet, majd állítják össze ezeket mozgóképpé. A hosszú idő alatt felvett képek, rövid idő alatt történő lejátszása az idő múlásának érzetét kelti a szemlélőben. Lajos az új technikával az elmúlt egy-két évben találkozott és rögtön elhatározta, ezt neki is muszáj kipróbálni. Az elgondolást hamarosan tett követte, így született meg a közel öt perces összeállítás.

 

gabor lajos

Zetelaki-víztározó. Fotó: Gábor Lajos

 

A videó képanyagát alkotó felvételek több székelyföldi település, többek közt Máréfalva, Fenyéd, Homoródfürdő, Zeteváralja, Farkaslaka, Homoródszentmárton, Szentegyháza és Recsenyéd határában kerültek rögzítésre. A kész kisfilm minden másodperce 24 képkockából tevődik össze, azaz egyetlen másodperchez 24 fotó készítésére volt szükség. A nappali fotókat 7 illetve 15 másodpercenként,

míg az éjszakai képeket 30 másodpercenként exponálta. A jelenetek akár több hónap eltolódással is készülhettek, ugyanis Lajos 2013 júniusa és novembere között fotózta a film képanyagát. Mivel Lajos szórakozásból, szabadidejét áldozva, saját költségén készítette a fotókat, így nem volt lehetősége Székelyföld egészét bemutató kisfilm készítésére, de elmondása szerint tervben van a folytatás.

 

A videót érdemes teljes képernyőre tenni, hangszórókat bekapcsolni és hátradőlve élvezni a csodálatos látványt.

 

 

Gábor Lajos további munkái az alábbi oldalakon érhetők el:

www.gaborlajos.ro
www.facebook.com/gaborlajosphotography