amiert a harang szolAmiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456. 

Július 21-én, vasárnap ismét megrendezik az „Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456” elnevezésű kerékpártúrát, mely tisztelgés a nándorfehérvári diadal és a Hunyadiak emlékezete előtt. A résztvevők július 21-én, a budapesti Hősök teréről indulnak, majd nap végén ugyanoda érkeznek vissza. A téren délelőtt programok fogadják az érdeklődőket, majd a déli harangszó adja meg a jelet a kerékpárosok indulására. Ezután a szervezők, az egybegyűltekkel megkoszorúzzák Hunyadi János és Hunyadi Mátyás szobrát, majd az 557 évvel ezelőtti diadalt kivívó hősök emlékére közösen éneklik el a Himnuszt.

 

 

 

Múltunk egyik legfényesebb győzelme előtt tisztelgő kerékpáros zarándokok a Szentendre – Leányfalu – Tahitótfalu - Dunabogdány útvonalon érik el Visegrádot, majd Pilisszentlászló felé, Budakalász érintésével, kb. 20:30-kor térnek vissza kiindulási pontjukra. A kerékpárosok megérkezése után koncertek zárják a napot.

 

amiert a harang szol

 

A lakosság, különösen a fiatalok testi-lelki megerősítésének fontos eszköze a sport, mint a kultúra szerves része. Valódi értékek, példaképek felmutatása, az egészséges nemzeti érzés erősítése magával hozza a közösségért vállalt önkéntes áldozatvállalást is- mondta Foltán László szervező.

 

A délelőtti programok egyik érdekessége, hogy a téren kiállítják Mátyás király halotti pajzsának másolatát, melynek eredetijét Kálmáncsehi Domokos fehérvári prépost készíttette a nagy király ravatalára és mely később a fehérvári székesegyház falán, Mátyás sírja felett lógott. Innen hurcolták a Habsburgok Bécsbe, ahonnan Napóleon hadizsákmányaként 1805-ben Párizsba került. A számunkra felbecsülhetetlen értékű kincset jelenleg is a francia Hadtörténeti Múzeum őrzi, és megfelelően erélyes és határozott magyar kormányzati fellépés híjján nem csoda, ahogy az osztrákok, úgy a franciák sem akarnak hallani, a magyar nemzettől elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáról.

 

A téren szintén látható lesz az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár legértékesebb és legféltettebb műkincsének másolata is. A 72,5 cm magas, színarany talpas aranykereszt, a Szent Korona után a magyar nemzet, jelenleg hazai földön lévő, legértékesebb ékszerkincse. A több mint 5 kg súlyú, tiszta aranyból készült kálváriát, több mint 200 keleti gyöngy, 63 drágakő, smaragd, rubin, zafír és gyémánt, valamint mesteri szobrászzománcok díszítik. Talapzata egy kelyhet formáz, amit három, oroszlán altestű szárnyas angyal fog közre, melyek Mátyás címerét tartják. A felső rész toronyalakú épületet idéz, fülkéiben próféták álló alakja és Jézus megvesszőzése. Fölötte a Koponyák hegyén álló Szűz Mária és János apostol között a felfeszített Jézus látható. Az európai ötvösművészet legmesteribb alkotásáról, a magyar nemzet legértékesebb műkincséről, az egész világhálón alig lelhető fel fotó, de legfájóbb, hogy az esztergomi Főszékesegyház és Kincstár hivatalos oldalán egyetlen képet sem szentelnek a csodálatos alkotásnak. www.bazilika-esztergom.hu

 

amiert a harang szol matyas kalvaria

 Mátyás király kálváriája.

Méltatlan, gyenge fotó a wikipedia oldalról.

 

Az üdvözlendő és valóban hiánypótló rendezvényt többek között támogatja a miniszterelnök-helyettes, Budapest főpolgármestere és a honvédelmi miniszter is. A fellépők között szerepel táltos dobcsapat, borlovag együttes, kamarakórus és Kodály Zoltán férfikar. Bízunk benne, hogy a színes zenei programok mellett, a nap folyamán megfelelő hangsúllyal esik szó a Hunyadiakról és a világraszóló nándorfehérvári diadalt kivívó névtelen magyar hősökről, akik emlékére az egész keresztény világban, 557 éve minden álló délben zúgnak a harangok.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mátyás halála

Akikért a harang szól