erdelyorszag fesztivalVerőce, 2013. június 28-30.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozót, melyet az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsát szívükön viselők találkozójaként tartanak számon. A  háromnapos rendezvénysorozatnak a Budapest közeli Duna-parti település, Verőce ad otthont.

 

 

 

Az esemény főszervezője a Budapesti Székely Kör, fővédnökei –többek közt- Kallós Zoltán, Kossuth-díjas mezőségi néprajzkutató, népzenegyűjtő, és Petrás Mária, csángó népdalénekes, népi keramikusművész.

 

A rendkívül színes programok között szerepelnek koncertek, néptánc- és harcművészeti bemutatók, konferenciák, kerekasztal beszélgetések, erdélyi gasztronómiai bemutatók, sport és egészségmegőrző  programok, valamint az elmaradhatatlan hagyományos termékek vására is. A gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők, Benedek Elek játszóház és kézműves foglalkozások várják a legkisebbeket. Az esti koncertek fellépői, Dancs Annamária és Tamás Gábor énekesek, valamint az Ismerős Arcok és a Hungarica zenekar.

 

A rendezvényen kiemelt figyelmet szentelnek az erdélyi Mezőség bemutatására.  A Wass Albert szülőfalujában, a mezőségi Válaszúton született legendás néprajzkutató és gyűjtő, Kallós Zoltán filmvetítéssel egybekötött előadása minden bizonnyal páratlan élményt kínál. A fesztivál zárónapja, június 30-a a moldvai csángók napja, mely csángó szentmisével kezdődik. Bemutatkozik a Csángó Rádió és konferenciát is rendeznek „Csángómagyar önazonosság” címmel. A hetedik „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozó sikeréhez a szervezők a Csíksomlyói Szűz Mária oltalmazását kérik!

 

A fesztivál részletes programja itt található: http://erdelyhon.hu/fesztival.html