muzeumok ejszakaja2013. június 22. szombat

A magyarországi hagyományt követve, a Múzeumok Éjszakája Szent Iván éjjeléhez legközelebbi szombaton kerül Székelyföldön is megrendezésre.

Az anyaországi múzeumokhoz hasonlóan, ezen a napon -tehát most szombaton-, a székelyföldi múzeumok sem zárnak be a normál nyitvatartási idő végén, hanem színes, éjszakába nyúló kultúrális kínálattal várják a szellemi táplálékra vágyó látogatókat.

 

 

 

 

 

Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy

A Székely Nemzeti Múzeum délután 5 órától éjfélig tartó programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az éjszakába nyúló kavalkád a „Családi tűzhely melege” elnevezést kapta, melynek során kézműves foglalkozások, lámpás tárlatvezetés, előadás, kerti játék, fényrajzolás, táncház, improvizáció és filmvetítés várja a múzeumba látogatókat. A program ideje alatt tematikus kiállítás is látható, melynek főszereplői a régi világítótestek. A Székely Nemzeti Múzeumba, erre az alkalomra a belépés ingyenes.


Részletes program:  Székely Nemzeti Múzeum

 

Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda

A csíkszeredai Csíki Székely Múzeum idén negyedszer kapcsolódik be a Múzeumok Éjszakája programsorozatba. Ezen a napon éjfélig lehet megtekinteni a Mikó-várban az állandó és időszakos kiállításokat, illetve a Nagy Imre Képtárban és a Kossuth utcai galériában is várják a látogatókat. A szervezők délután tárlatvezetéseket kínálnak az állandó és időszakos kiállításokon, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozások és koncert várja. A régészekkel terepre lehet látogatni, este koncert, éjszaka pedig rövid filmek fesztiváljának válogatása várja a közönséget.


Részletes program: Csíki Székely Múzeum

 

Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban harmadik alkalommal szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az intézmény változatos és tartalmas programkínálattal jelentkezik, a Kossuth Lajos utcai székház, valamint a Képtár épülete mellett, ezúttal a Jézus-kápolna környezetében is színes programokat kínálnak.

 

Részletes program: Haáz Rezső Múzeum