gyertyagyujtas eross zsolt 1Az Erdélyi Kárpát Egyesület megemlékezése.

Tucatnyi erdélyi településen gyújtottak gyertyát az Erdélyi Kárpát Egyesület kezdeményezésére, a 2013. május 28-án, kedden este 9 órakor az 8568 méteres Kancsendzsönga megmászását követően eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére.

 

 

„Mély megrendüléssel vettük tudomásul Erőss Zsolt EKE társunk és barátunk, illetve Kiss Péter hegymászó 2013. május 21-én a Himalájában való eltűnését. Egy héttel a tragédia után, május 28-án, kedden este 9 órakor minden erdélyi városban, ahol EKE osztályok működnek, illetve ahol Zsolt előadásait hallgatták, egy időben gyújtunk gyertyát a hegymászók emlékére. Szeretettel várunk mindenkit, aki ismerte, szerette és tisztelte Erőss Zsoltot" áll az Erdélyi Kárpát Egyesület felhívásában.

 

gyertyagyujtas eross zsolt 1

 A kezdetek kezdetén. Zsolt a Békás-szoros sziklafalán gyakorol.

Fotó: Erőss Zsolt személyes archívuma

 

A megemlékezéseken több százan rótták le kegyeletüket a hegymászók emléke előtt. Erőss Zsolt, a csíkszeredai születésű, Gyergyószentmiklóson nevelkedett élsportoló az első magyar volt a Csomolungmán. A világ 14 nyolcezer méter feletti csúcsa közül tízet mászott meg, kettőt már műlábbal.