szekely gyors a sebes korors volgyeben 2012Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz, idén immár hatodszor.

Május 17-én immár hatodszor indul újára a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, hogy turistákat, zarándokokat szállítson a 2013-as csíksomlyói búcsú eseményeire. A különvonat ezúttal Szombathelyről indul csütörtökön az éjszakai órákban és Sopron-Győr-Budapest útvonalon fut be a Keleti pályaudvarra. Innen Szolnok, Békéscsaba érintésével éri el az ideiglenes határt, majd a dél-erdélyi vasútvonalon –Déva, Gyulafehérvár, Segesvár, Brassó állomásokkal- az esti órákban ér Székelyföldre, ahol már székely testvéreik várják a magyar zarándokokat.

 

 

 

Az idei év újdonsága, hogy ezúttal egyesítve, egy vonatként közlekedik majd a két szerelvény. A 16 kocsis vasúti szerelvényt a MÁV állítja ki, melyet egy korszerű Traxx villanymozdony vontat. Szintén újdonság, hogy 2013-ban először nyílik lehetőség arra, hogy a szükséges szakhatósági engedélyek birtokában, az össznemzeti zarándokvonatot Erdélyben is magyar mozdony vontassa. Ez alkalomból a szervezők pályázatot írtak ki a villanymozdony feldíszítésére, melynek témája Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulója. 

 

hunyadi mozdony 1

A győztesnek hirdetett pályázat, az átrajzoltatott határvonallal, még román és cirill felirat nélkül.

Dani Richárd nyertes pályaműve.

 

Valóban nagyszerű kezdeményezés, így nagyrabecsülésünket az sem csorbítja, hogy a szervezők a román érzékenységre (sic!) hivatkozva, a győztesnek hirdetett pályaművet utólag átrajzoltatták.

Az eredeti grafikán helyesen ábrázolt, korabeli országhatárokat a megcsonkított határokra cseréltették.  Ezen később, feltételezhetően a sok kritikai észrevételnek köszönhetően finomítottak és kevésbé felismerhetővé tették a trianoni határokat. Sajnos, ezzel párhuzamosan a végső garfikán indokolatlanul és történelmietlen módon megjelent Mátyás király nevének román és cirill betűs átirata, mely szintén nem szerepelt az eredetileg benyújtott pályázaton.

 

hunyadi mozdony 2A végső, megvalósításra került grafika, ismételten átrajzolt határvonallal, de már idegen feliratokkal.

 

Kapcsolódó cikkek:

Boldogasszony Zarándokvonat

Székely Gyors