szekelyfoldi erdokert 1Tiltakozás a környzetromboló beruházás ellen.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és ifjúsági szervezete 13 székelyföldi és egy partiumi településen gyújtottak gyertyát kedden este, a székelyföldi erdők védelmében. A rendezvényen a mértéktelen fakitermelésre, illetve a Rétyre tervezett fafeldolgozó nagyüzem létesítésével kapcsolatos problémákra hívták fel a figyelmet a résztvevők.

 

 

A tiltakozó megmozdulást kiváltó előzmény, hogy az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa március 28-án jelentette be Sepsiszentgyörgyön, egy 150 millió eurós beruházással létesítendő fafeldolgozó építését Réty községben. A tervek szerint 2014-től a gyár 650 alkalmazottal, évi 800 ezer köbméter fát dolgozna fel. A beruházás ellen tiltakozott már a székelyföldi fafeldolgozó cégeket tömörítő gyergyói Arbor Szövetség is, amely úgy gondolja, az évi 800 ezer köbméter fa elvonása és fűrészáruként való kivitele közel 14000 munkahely megszűnését eredményezi a térségben.

 

 

szekelyfoldi erdokert 2

Tiltakozás Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Toró Attila

 

A rétyi beruházás az RMDSZ politikusait is megosztja. Míg az osztrák beruházó Olosz Gergely Kovászna megyei szenátornak mondott köszönetet a cég székelyföldi megtelepedéséért, Korodi Attila Hargita megyei képviselő, volt környezetvédelmi miniszter kijelentette: azon dolgozik, hogy a Holzindustrie Schweighofer ne tudjon gyárat nyitni Székelyföldön. A tiltakozó akcióba bekapcsolódott az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete is. A résztvevők a helyszíneken gyertyákból rakták ki a Székelyföldi erdőkért feliratot, majd meggyújtották a gyertyákat és felolvasták az egybegyűlteknek a tiltakozó petíciót. Az akció legfontosabb üzenete: védjük meg természeti értékeinket, ne engedjük, hogy hamis ígéretekért cserébe megfosszanak természeti erőforrásainktól, melyek évszázadokig kellene biztosítsák gyermekeinknek az élethez szükséges feltételeket.

 


A petíció teljes szövege itt olvasható.