csango balBudapest, 2013. február 9.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2013. február 9-én (szombaton) tizenhetedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban, melynek fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.
A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

 

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés - tizenkét óra hosszat tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. Az idei műsor keretében gyimesi, és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhetünk a csángó zene- és tánckultúrába. Délután gyerek táncházzal kezdődik a bál programja, majd a színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás, könyvbemutatók és más programok követik. 

 

Közreműködők, hagyományőrzők, fellépők:

Forrófalváról, Klézséből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Gastenyből, Rădoaiaból, Somoskáról, Gyimesből, Kóstelekről. Antal Tibor, Bálint Balán Erzsébet, Hodorog András, Gheorghe Stefan, Ivanciu Milea, Legedi László István, Mandache Aurel, Nyisztor Ilona, Paun Ionel, Petrás Mária, Tímár János, Tímár Viktor, Bácsi Gyurka Zenekar, Dresch Mihály, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Somos Együttes, Szigony Együttes, Zerkula Emlékzenekar és a Zurgó Együttes. Tintér Gabriella és a Szellő Táncegyüttes, a „Fölszállott a páva” népzenei és néptánc tehetségkutató verseny középdöntős versenyzői.

 

csango bal

 

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a nézőközönség is tevékeny részesévé válhat e kultúrának. A programnak ebben a részében a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. A szervezők a bállal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat színpadi produkció keretében.

 

Mivel 2013-ban ünnepeljük Petrás Incze János minorita szerzetes, klézsei pap születésének 200. évfordulóját, ezért az idei műsor Klézse tudós és a csángó magyarok iránt elkötelezett papjának is emléket kíván állítani, bemutatva a „rokonföldi” leveleit, gyűjtéseit és a róla szóló dokumentumokat.

 

Jegyek elővételben már kaphatók a helyszínen, naponta 10.00 - 19.00 között
Cím: Petőfi Csarnok, 1146 Budapest, Városliget, Zichy Mihály út 14.

Telefon: 06-30-677-5832

 

Jegyárak:

Ülőjegy 3500 Ft, Állójegy 2000 Ft, Támogatói jegy 10.000 Ft.

 

Bővebb információ: csango.hu