firtos falvai 1

A Panoráma Vizuális Alkotóműhely dokumentumfilm sorozata

Két fiatal, Rácz Géza és Lipcsei Attila a Panoráma Vizuális Alkotóműhely tagjai 2010-ben nagyot álmodtak, és belekezdtek egy dokumentumfilmes vállalkozásba, mely „A Firtos falvai” címet kapta. A Firtos hegy lábánál fekvő öt település mindenapjait bemutató sorozat immáron a második epizódjához ért, január 20-án a Hír TV Vetítő című műsorában Énlaka mutatkozik be.

 

 

 

 

A budapesti Panoráma Vizuális Alkotóműhely 2010-ben nagyszabású dokumentumfilmes vállalkozásba kezdett, amely a székely kultúra mindennapjait szeretné megörökíteni és hitelesen a néző elé tárni. Orbán Balázs 19. századi történetíró a Székelyföld leírásában gyűjtötte össze a Korond felett elterülő Firtos hegy kicsiny falvainak történeteit, regéit, köztük egy legendát, amely öt falu nevének keletkezését meséli el. A csapat tagjai ennek a legendának a nyomán elindulva határozták el, hogy első filmjük ezen falvakról fog szólni: Atyha, Énlaka, Küsmöd, Szolokma és Etéd.

 

firtos falvai 2

 

Amikor belekezdtek a megvalósításba, rögtön rájöttek, hogy nem kis fába vágták a fejszéjüket. Annyi felfedezésre váró csoda van ezekben a kis eldugott falvakban, hogy egy dokumentumfilmre szabott idő keretein belül ezt lehetetlen lenne bemutatni. Így kezdtek el sorozatban gondolkodni, melynek végleges címe „A Firtos falvai” lett. Minden falu különálló epizódot érdemel, és mivel mindegyiknek megvan a maga egyedisége, így rájuk jellemzően más-más téma kerül feldolgozásra: Atyhán a tehéntartás és a nagymértékű lakosságcsökkenés, míg Énlakán a bivalycsorda, a híres középkori templom, és az eldugottsága ellenére mégis jelentős idegenforgalom. Az Atyhát bemutató első részt először a helyi kultúrházban vetítették le, ahol osztatlan sikert aratott a filmesek munkája. Ezt a részt korábban már a Hír TV Vetítő című műsora, és a Magyar Televízió is több alkalommal műsorra tűzte. 2012.09.29-én, szintén a helyi kultúrházban debütált a sorozat második, Énlakát bemutató része.

 

Részlet az Énlaka című filmből

 

A már bemutatott két rész mellett Küsmödön és Szolokmán is elkészültek a felvételek, az utómunka és a vágás ugyan még hátravan, és talán egy év kihagyással, de Etédre is vissza fog térni a stáb. A fiatal alkotók sok segítséget kaptak Balogh Sándortól a filmek utómunkálataihoz, aki a zenék kiválasztásához adott hasznos tanácsokat. Igyekeztek népzenei alapokon nyugvó, modern hangzású zenei aláfestést társítani a képekhez. A narrátor, Szersén Gyula kiválasztása is tudatos döntés eredménye, hiszen az ő barátságos hangja, mesélő stílusa sok emberben ébreszt kellemes emlékeket.

 

Orbán Balázs legendája a Firtosról:

„Ugyan is egy fiait osztóztató atya a Firtosból leindulva mondá fiainak: itt „Én lakom, ez lett Énlaka, tovább haladva mondá nagyobb fiának ”e tied” e lett Etéd, ismét odább haladva mondá második fiának: itt neked e „kis mod” e lett Küsmöd. Itt letelepedvén harmadik fia nyugtalankodva kérdé, hogy ő hol telepedik, neked is „szolok ma” a helyre mutatva hol Szolokma épült, haza mentében pedig kérdi legkisebb fiát, hogy hát nem békétlenkedik e? „Adj ha” akarsz atyám, mond ez, s övé lett a gyönyörűen fekvő Atyha.”

 

Az Énlakát bemutató rész adásai a Hír TV Vetítő című műsorában:

2013. január 20. 22:05
2013. január 23. 14:05
2013. január 26. 22:05

 

További érdekességek a filmekről és a forgatásról:

Panoráma Vizuális Alkotóműhely