Az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében

Szombaton, 2012 január 19-én a Baróti-havasokat szeretnénk meghódítani, megmászva az 1017 m magas Görgő csúcsot. Gyalogtúránk Sugás-fürdőről indul, egy kemény kapaszkodó felvezet a lapos tetőre, ahol az erdőben rátalálunk a csúcsot jelző táblára. Innen tovább gyalogolunk a lapos tetőn a Havad csúcsra (1019 m), majd beereszkedünk a valamikor híres erdélyi fürdőre, Előpatakra. Megkóstoljuk a borvizet, és elgondolkozhatunk azon, mennyire igaz a római szállóige, mely szerint „sic tranzit gloria mundi”, vagyis így múlik el a világ dicsősége!

 

Előpatakról visszamászunk a Baróti-havasok fő gerincére és a Mészégető-tető, Bodos-tető érintésével visszatérünk a Görgő csúcsra, ahonnan beereszkedünk Súgás-fürdőre. A gyalogtúra hossza kb. 20 km, a szintkülönbség 250 m. Nem nehéz, de hosszú túra, amely nagy hó esetén komoly erőfeszítést igényel. Megtételére 8-9 órát lehet számítani.

 

A téli időjárást vegyük figyelembe: kényelmes bakancs, lábszárvédő, réteges meleg öltözet, sál, sapka és kesztyű, elemlámpa kötelező mindenki számára. Ajánlott a hálózsák is! A túrát két naposra terveztük, 19-én megmásszuk a Baróti-havasok legmagasabb csúcsát, vasárnap, 20-án délelőtt Sugás-fürdőn sízni lehet (sílécek kölcsönözhetők a helyszínen). Szállás Sugás-fürdőn egy panzióban lesz, az ára kb. 20-25 lej egy éjszakára. A szállást előre le kell foglalni, ezért kérem, aki részt szeretne venni a túrán, csütörtök délután 18 óráig közölje szándékát Szőcs Melindával, a túra vezetőjével, a 0741-450567-es telefonszámon. Találkozunk szombaton reggel 6 óra 30 perckor a C+C parkolójában. Kiskocsikkal utazunk Sugás-fűrdőig, aki teheti, jöjjön kiskocsival.

 

Erdélyi Kárpát Egyesület

Kovács-Kendi Lehel