kalendarium 1A népi műveltség menedéke

Megjelent a Székely Kalendárium legfrissebb, 2013-as száma, melyet a kézdivásárhelyi Pro Press Egyesület jelentet meg immár nyolcadik éve. 

A hagyományőrző és kulturális értékkel bíró kiadvány 250 oldalon, A5-ös formátumban jelenik meg. A kiadvány eredetileg – a Székely Hírmondó napilap évkönyveként – Kovászna megyében került terjesztésre, de újabban annyira megnőtt iránta az igény, hogy egyre több példányt szállítanak a szomszédos megyékbe, sőt, az Anyaországba is.

 

Az évkönyv tartalmazza az egyes hónapokhoz kapcsolódó általános tudnivalókat, a 2013-ban várható jelentősebb eseményekkel, évfordulókkal, csillagászati jelenségekkel, házkörüli tennivalókkal egyetemben. Gazdanaptárt, székely anekdotákat, ételrecepteket is találunk benne, valamint sok-sok történelmi írást a székelyek eredetét, múltját illetően.

 

A kiadvány megemlékezik a legendás „békebeli időkről”, valamint Kovászna és a szomszédos megyék jubileumi évfordulót ünneplő jeles szülötteiről is. Irodalmi rovatában fellelhető kortárs közírók írása, de bemutatatásra kerül Székelyföld néhány nagy múltú családjának kastélya is. Nagyanyó konyhájába és a bukovinai székelyek gyógyító praktikáiba is betekintést nyerhet, aki belelapoz a 2013-as Székely Kalendáriumba, továbbá a székely olimpikonokkal is megismerkedhet az érdeklődő. Emellett rejtvények, fejtörők egészítik ki a változatos témákat, a tartalomjegyzék közel száz címet foglal magába. A Székely Kalendárium lapjain az ősi magyar és székely népi műveltség lel menedékre, és évről évre azért születik, hogy azt minden magyar családhoz eljuttassa.

 

A kiadvány ára 12 RON, megrendelhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

www.hirmondo.ro