uzenet a multbolA székely nemzet pecsétje

A székely székek és települések múltját idézi fel az a tárlat, amely a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban december végéig látogatható. Az „Üzenet a múltból” című kiállítás legjelentősebb darabja egy kis ezüst tárgy, amelyet a "székely nemzet pecsétjeként" tartanak számon és melyet 133 év után hoztak haza Székelyföldre.

 

 

 

 

 

 

 

Nem véletlen, hogy a székely nemzet egykori, 1661-ben készült ezüst pecsétje a kiállítás középpontjában, külön tárlóban kerül bemutatásra, ugyanis az eredeti ezüst pecsétet majd két évszázadon át Udvarhelyszék főkirálybírája őrizte és használta a nemzet nevében, így ez a bélyegző nem csupán történelmi emlék, hanem olyan jelkép is, mely Székelyföld összetartozását hirdeti.

 

A székely ereklye Zepeczaner Jenő, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum nyugalmazott igazgatója fáradozásának köszönhetően került haza - egyenlőre csak ideiglenesen - Székelyföldre. A tavasszal indult vándorkiállítás Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós után utolsó állomásként érkezett Háromszék fővárosába, Sepsiszentgyörgyre. A kiállítás 2012. december 31-ig tekinthető meg.

 

uzenet a multbol

 

Kapcsolódó cikkek:

A székely nemzet pecsétje