kurultaj 1Magyar törzsi gyűlés, Bugac, 2012. augusztus 10-12.

A ‘kurultaj’ török eredetű szó, törzsi gyűlést jelent, jelen esetben a magyar, hun és türk tudatú népek összejöveteléről van szó. A Kurultaj tulajdonképpen egy nagyszabású, látványos programokkal tarkított szabadtéri rendezvény, amelyen húsz ország, illetve tagköztársaság rokon népei is képviseltetik magukat. Nem fesztivál, hanem élő történelem: a szteppei lovas nomád népek ősi hagyomány szerinti törzsi gyűlése.

 

 

A Közép-Ázsia füves pusztáin kialakult kultúrát Európában egyedül a hun elődei után a Kárpát-medencében országot alapító magyar nép őrzi. A Kurultaj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe több száz lovassal, lovasíjásszal, íjásszal, több ezer viseletbe öltözött hagyományőrzővel, több tucat jurtával.

 

Mióta van Kurultaj?

A Kurultaj egy ősrégi hagyomány, amelynek múltja évezredekre nyúlik vissza. A mai értelemben vett Kurultaj 2007-ben éledt újjá Kazakisztánban, ahol Bíró András Zsolt és kutatótársai genetikai vizsgálatokkal bizonyították, be az ottani madjar/madijar törzs és a magyarországi magyarok közvetlen rokonságát.
A 2007-ben megrendezett Kurultaj fő célja volt, hogy a hatalmas Kazakisztán területén szétszóródott madjar törzsbelieket összegyűjtse néhány napra, és érdekes, színvonalas és vidám programok révén maradandó élményt nyújtson. A résztvevőket összekötötte a történelem, a hagyomány és a nemzeti kultúra iránti tisztelet és érdeklődés is. A magyarokat Bíró András Zsolt vezette 18 tagú csoport képviselte.

 

kurultaj

 

A 2008-es Kurultaj Bösztörpuszta mellett

Magyarországon – nevezetesen a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán – 2008-ban rendeztek először Kurultajt, amelyen képviseltették magukat a kazakisztáni madjarok, illetve más, magyarokkal rokon népek rangos küldöttei is megjelentek. Ekkor határozták el a szervezők, hogy a jövőben kétévente tartanak ilyen összejövetelt.

 

kurultaj2008

 

A 2010-es Kurultaj a bugaci pusztában

A 2010-es Nagy-Kurultaj, a Magyar Törzsi Gyűlés minden idők legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált. Három nap alatt százötvenezren tekintették meg a bugaci pusztán a 14 rokon nép küldötteinek bemutatkozását, valamint a látványos programokat.

 

 

 

A 2012-es Kurultaj részletes programja: http://kurultaj.hu/latogatoknak/

 

Forrás: kurultaj.hu