8 emi tábor 500Idén új helyszínen

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) országos szervezet nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású nyári fesztiválját, mely idén új helyszínen jelentkezik: a Gyergyószentmiklóstól 12 kilométerre található Borzonton várják, augusztus 8-12. között a szórakozni vágyó fiatalokat és fiatal lelkületűeket. 

 

 

A megváltozott helyszín még jobb körülményeket jelent, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy az öt nap során kicsik és nagyok, családok és baráti társaságok egyaránt jól érezzék magukat.
Az előző évekhez hasonlóan, idén is tematikus sátrakkal találkozhatnak a táborozók. Sok egyéb mellett működni fog az Előadósátor, a Szórványért- és népesedés sátor, a Kézműves sátor, a Gyerek- és Művészsátor, de lesz Borház és EMI-sátor is, valamint az idén először jelentkezik az Autonómia sátor, melyet a Székely Nemzeti Tanács működtet majd. További újdonságnak számít az Olimpia-sátor, ahol az érdeklődők nyomon követhetik majd az ötkarikás játékok eseményeit.

 

A szervezők igyekeznek úgy kialakítani a programkínálatot, hogy egyaránt megtalálhatóak legyenek a magyarságismereti előadások, a közéleti témák, valamint lehetőség nyíljon sorskérdéseink megvitatására is. Külön előadásban foglalkoznak majd a magyar Szent Koronával, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetével, Nyírő József munkásságával, a népszámlálás és a helyhatósági választás eredményeinek kiértékelésével, gazdasági helyzetünkkel és a kommunista múlt feltárásával, de szó lesz az autonómia helyzetéről a régióátszervezés tükrében, valamint a szórványstratégiáról és a csángók helyzetéről is.

A 8. EMI-tábor mottója – a Mindszenty-évre való tekintettel – a legendás esztergomi érsektől, Magyarország utolsó hercegprímásától, bíborosától származik: „Higgyünk népünk fölemelkedésében.” Mindszenty József életművével külön előadásban is kívánnak foglalkozni a szervezők.

 

A tábor zenei kínálatát úgy alakítják, hogy idén is mindenki megtalálhassa a számára kedvezőt. Egy gitárest keretében fellép a borzonti ként híressé vált Baricz Gergő, de jelen lesz a Beatrice, az Ismerős Arcok, a Kárpátia, a Folk Error, Kalapács Jószef, Rudán Joe, Varga Milós és a Knock Out, valamint a Transylmania, a Kormorán, a Szekler, a Road, az Ossia és a Damned is.


Forrás: magyarifjak.org