szekely vagta Hétvégén immár másodszor

Július 14-én és 15-én, idén második alkalommal lesz Székely Vágta a háromszéki Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn. A rendezvény idén kétnaposra bővül: több kulturális, lovas, értékteremtő és hagyományőrző programmal gyarapodik ez az egyedülálló lovas-esemény.

 

Az előfutam versenykiírása a tavalyihoz képest nem változott, de újdonság, hogy a Nemzeti Vágta szabályzatából kizárták az angol telivéreket, mely tavalyhoz hasonlóan az idei Székely Vágtán is érvényes.

 

A verseny feltételei sem módosultak: bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában állt benevezni egy csapatot. Minden csapat egy lóból és három személyből áll, a lovasból, a kísérőből és a csapatvezetőből. A Székely Vágtán egy települést egyetlen ló-lovas páros képviselhet.

 

A Nemzeti Vágta egyetlen határon túli előfutamára, a Székely Vágtára a rendes nevezési határidőig 34 település nevezett:
Kovászna megyéből Árkos, Barót, Bölön, Dálnok, Esztelnek, Gelence, Gidófalva, Illyefalva, Kilyén, Kézdiszentkereszt, Kézdivásárhely, Kovászna, Lemhény, Maksa, Nagybacon, Nagyborosnyó, Ozsdola, Réty, Sepsibodok, Sepsibükszád, Sepsikőröspatak, Sepsiszentgyörgy, Szentivánlaborfalva, Szotyor, Uzon, Vargyas, Zabola, Zalánpatak; Maros megyéből Havad és Szováta;

Hargita megyéből Csíkkarcfalva, Csíkpálfalva, Gyergyószárhegy, Székelyudvarhely;

A futamokon induló települések sorrendjét sorsolással döntik el.

A meghosszabított határidő után további három nevezővel bővült az induló csapatok száma, így 37 lovas áll majd rajthoz július 15-én, vasárnap, a Székely Vágtán. A Székely Vágta indulólistája Gyergyócsomafalva, Csíkdelne, Csernáton és Barátos települések lovasaival egészült ki.

 

A futamok mellett korosztálytól függetlenül számos értékteremtő, hagyományőrző, kulturális és szórakoztató programot kínálnak a szervezők. Lesz díjugrató verseny, Puszta Ötös és csikós bemutató, solymászati bemutató, a Kassai Lovasíjász Iskola erdélyi csapatának bemutatója, díjlovaglás, hírességek fogathajtó versenye és vágtája, lósimogatás, pónilovazás szerepel a programtervezetben. Mindezek mellett a Kálnoky-lovarda lovasai előadják a Szent György-legenda lovas változatát, a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a háromszéki baranta csapatok pedig a Zalán futása című lovasbemutatóval készülnek.
A rendezvényt a Duna Televízió élőben közvetíti.