ezer szekely leany napjaCsíksomlyó, 2013. július 06.

Az Ezer Székely Leány Napja a székely népviselet, néptánc és népzene évente megrendezésre kerülő ünnepe, melyre rendszerint július első hétvégéjén kerül sor Csíkszeredában. A hagyományőrző találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére.


A népviselet és néptánc ünnepe hosszú múltra tekint vissza, bár az első, 1931-es seregszemle után a diktatúra szorítása miatt csupán néhány alkalommal sikerült megrendezni. A rendezvényt csak 1990-ben sikerült újraéleszteni, sikeresen megőrizve annak eredeti, hagyományápoló szerepét. Az esemény minden évben látványos Csíkszeredai seregszemlével kezdődik. Felvonulnak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, beleértve a lovon és fogaton érkezőket is. A főtéren összegyűlt közönséget népi játékok bemutatásával, közös körtánccal szórakoztatják.

 

Ezután a résztvevők a Csíksomlyó kegytemplomban szentmisén vesznek részt, majd együtt vonulnak át a somlyói nyeregbe. Itt, a Hármashalom-Oltár színpadon mutatják be sajátos népviseletüket, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat, Csík különböző vidékeiről és Székelyföld távolabbi tájairól érkező hagyományőrző csoportok.

 

ezer szekely leany napja

A Somlyói-nyeregbe vonulnak a hagyományőrző csoportok. Fotó: Hotel Salvator

 

Az egész napos rendezvény a környék legszínvonalasabb, egyben leglátogatottabb hagyományőrző programja, melyet kézműves vásár és népi mesterségek bemutatója is színesít. A idei Ezer Székely Leány Napja rendezvény házigazdája Csíkrákos község.

 

Forrás és további információ: salvator.ro

 

Kapcsolódó cikkek:

Csíksomlyó

Gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra

Miért megyünk Csíksomlyóra?